torsdag 16 februari 2017

Vingklippt ängel


Titel: Vingklippt ängel
Författare: Berny Pålsson
ISBN: 9789170012266
Språk: Svenska
Antal sidor: 271
Genres: Skönlitteratur
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2005
Utläst: 8/2-2017 

Handling:

Som barn var Berny alltid rädd. Rädd att pappa skulle ha druckit, för att bli besatt av djävulen, för att vara ensam, för att vara bland folk, rädd för spindlar, mat, telefoner. Berny hittar tidigt till föräldrarnas bar- och medicinskåp. Snabbt lär hon sig att missbruka och att missbrukas; droger, mediciner, alkohol, sex. Tvångsmässigt dras hon till den slutgiltiga lösningen: rakbladen och lindringen genom dem. Berny Pålssons berättelse lämnar ingen oberörd.
I en självbiografi som inte liknar någon annan får vi följa en ung flickas liv på olika behandlingshem och sjukhus med vaga och varierande diagnoser av psykisk sjukdom.

Vingklippt ängel lämnar ingen oberörd. Med ett vackert och egensinnigt språk berättar Berny Pålsson skoningslöst och naket om främlingsskap, missbruk, blodets makt och om hur det är att leva i en svart saga.

Hennes väg till tillfrisknande är full av raseri och livskraft.


Kommentar: 
Min första kommentar om den här boken är att jag tycker så synd om dem som känner såhär som Berny gör, att hela tiden känna en ångest och en smärta som man inte kan bota. Hon har ett behov att hela tiden skära sig för att kunna se och känna det hon kallar för sitt glittrande änglablod. Hon känner det hon kallar för råttor som river i sitt bröst och demonerna talar hela tiden till henne vad hon får och inte får göra. Jag tycker det är en stark bok som visar en sida som det inte skyltas med så mycket, men som jag tror att vanligare än vad man tror hon ungdomar idag, nämligen psykisk ohälsa. Det kan vara bra att läsa den här boken för att få en inblick i hur den mörka sidan av ett barns uppväckt kan se ut, och vad som faktiskt gör att de tar till droger och rakblad. Man har själv ställt sig frågan innan - Är det inte bara att sluta att skära sig för att försöka må bra igen? - men som vilket beroende som hest så är det precis lika svårt även med detta beroende. Bernys trygghet var att hela tiden ha ett rakblad till hands.
Som sagt en stark berättelse om en flickas liv in och ut på behandlingshem, för ett försök till ett friskare liv!


Goodreads snittbetyg: 3,1/5
Mitt betyg: 3/5

1 kommentar: